Zonnepanelen aanmelden: volg dit stappenplan

Zonnepanelen aanmelden

Wist je dat er in Vlaanderen vandaag al zo'n 400.000 zonnepaneelinstallaties liggen op daken en in tuinen? Een slimme investering, want zo’n installatie verdient zichzelf gewoon terug. Bovendien vaart ons klimaat er wel bij. Zonnepanelen aanmelden en laten keuren: hoe begin je eraan? Volg dit stappenplan. Wacht niet te lang, want je zonnepanelen niet aangeven kan je een boete opleveren.

Zijn je zonnepanelen al aangemeld? Dat is wettelijk verplicht!

Stap 1: installeer je zonnepanelen

Dé basisvoorwaarde voor zonnepanelen is een geïsoleerd dak dat in goede staat is. Voor de opbrengst van je panelen is dan weer de oriëntatie van belang. Het hoogste rendement haal je van panelen die zuidoost tot zuidwest georiënteerd zijn onder een hoek van 15 tot 50 graden. Voor de installatie kan je een beroep doen op een gecertificeerde installateur, al is dat geen verplichting. Je mag de panelen ook zelf plaatsen.

Is je dak geschikt voor zonnepanelen?

De zonnekaart becijferde dit al voor jouw woning, maar je installateur kan je een nog gedetailleerdere inschatting bezorgen. Hij zal ook het geschikte vermogen van je installatie bepalen in functie van je energiebehoefte.

Stap 2: laat je installatie keuren

Voor je de eerste zonnestralen mag opvangen, moet je nagelnieuwe installatie gekeurd worden. Daarvoor neem je een erkende keurder onder de arm. Hij zal bekijken of het veilig is om de panelen op te starten. Is alles in orde, dan krijg je van de keurder een AREI-keuringsverslag. AREI staat voor Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties. Met dit verslag op zak ben je klaar voor de volgende stap: de aanmelding bij Fluvius.

Stap 3: zonnepanelen aanmelden bij Fluvius

Waarom het noodzakelijk is dat we bij Fluvius weten of jij zonnepanelen op je dak hebt? Dagelijks onderhouden we het elektriciteitsnet en zorgen we ervoor dat het in balans blijft. Via de aanmeldingen weten wij perfect op welke punten er elektriciteit in het net stroomt. Daarom is aanmelden wettelijk verplicht voor elke zonne-installatie, ongeacht het vermogen. Op basis van je gemelde vermogen wordt je prosumententarief vastgelegd

Hoe zonnepanelen aanmelden?
Via www.fluvius.be/zonnepanelen-melden breng je de aanmelding in orde. Zorg er wel voor dat je eerst de nodige documenten bij de hand hebt. Welke dat zijn, vind je in deze handige checklist.

Belangrijk: Meld je panelen aan binnen de 30 dagen na de keuring. Wacht je langer, dan riskeer je administratieve kosten. Deze boete kan oplopen tot meer dan 1000 euro. En ook het achterstallige prosumententarief zal je moeten betalen, vanaf de datum van je keuringsverslag. Meld je de installatie helemaal niet aan, dan kan je aansluiting op het distributienet worden geschorst, zowel voor afname als injectie. Panelen niet aanmelden wordt immers beschouwd als energiefraude.

Zonnepanelen en de digitale meter
Meld je een zonne-installatie aan, dan kom je automatisch op onze lijst voor de plaatsing van een digitale meter. We nemen contact met je op om een afspraak te maken.
Kom meer te weten over zonnepanelen en digitale meters.

Stap 4: neem je panelen in gebruik

Het is zover: je bent helemaal klaar om je installatie op te starten en te genieten van je opbrengst. Voortaan zul je alleen nog stroom moeten aankopen bij je leverancier op momenten dat je meer verbruikt dan je panelen opwekken. Met het bedrag dat je zo uitspaart, is je installatie gemiddeld op 8 à 10 jaar terugverdiend.

Daarna zul je op jaarbasis gemiddeld 750 euro minder betalen voor stroom dan gezinnen zonder zonnepanelen. En last but not least: je draagt je steentje bij aan een schonere wereld met minder CO2-uitstoot.

Zonnepanelen aanmelden?
Dat doe je via www.fluvius.be/zonnepanelen-melden.
Heb je een specifieke vraag over je aanmelding, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Gerelateerde artikels