1 op 2 straatlampen is al led

Foto van een straatlamp met ledverlichting

Wist je dat in Vlaamse steden en gemeenten in totaal 1,2 miljoen straatlampen staan of hangen? En dat ondertussen de helft daarvan is uitgerust met ledverlichting? En waarom dat zo belangrijk is?

Heel Vlaanderen uitgerust met ledstraatlampen in 2028

Je staat er misschien niet meteen bij stil, maar Fluvius staat alle Vlaamse steden en gemeenten bij in de installatie, het onderhoud en het beheer van de openbare verlichting. We willen die steden en gemeenten graag helpen bij het halen van hun klimaatdoelstellingen. En dat doen we door de ‘verledding’ van de straatverlichting. Ons doel daarbij is dat elke straatlamp tegen 2028 met ledverlichting werkt.

Foto van een oude lamp en een nieuwe ledlamp

Op koers voor 2028

Tijdslijn met de historiek van verledding

De evolutie van de verledding in Vlaanderen sinds 2015

De eerste ledlampen werden al in 2015 geïnstalleerd, maar de intentieverklaring met het VVSG en Agoria en een vermelding in het Vlaamse Regeerakkoord in 2019 om tegen 2030 alle 1,2 miljoen lichtpunten te voorzien van ledtechnologie zorgden voor een stroomversnelling.

Om nog sneller tot het gewenste resultaat te komen, hebben we samen met de lokale besturen in 2022 beslist de verledding nog te versnellen en al tegen 2028 alle straatlampen te vervangen door led. Ondertussen zitten we bijzonder goed op schema met maar liefst 50% verledding in april 2024. Dat is één straatlamp op twee, goed voor 600.000 lampen en een besparing van maar liefst 30%!

Waarom kiezen we voor led?

Het belangrijkste kenmerk van ledlampen is dat ze aanzienlijk minder energie verbruiken dan de klassieke lichtbronnen. Het vervangen van straatlampen door ledverlichting leidt niet alleen tot minder verbruik, maar ook een stevige daling van de CO2-uitstoot en een belangrijke energiebesparing.

Energiebesparing en verminderde CO2-uitstoot in cijfers

Interactieve verlichting voor meer flexibiliteit

Voor de ombouw van de openbare verlichting naar duurzame led-technologie zetten we ook in op interactieve verlichtingstoestellen. Dat zijn ledtoestellen die uitgerust zijn met een communicatiemodule. Die module is op afstand instelbaar en biedt daardoor de nodige flexibiliteit.

Omdat de lampen bovendien individueel kunnen worden ingesteld, zorgt interactieve verlichting voor het juiste licht op de juiste plaats. De aansturing via de communicatiemodule is bijzonder flexibel, waardoor het mogelijk is meer geleidelijk én dieper te dimmen. Dat zorgt niet enkel voor financiële voordelen dankzij de daling van de energiefactuur, maar heeft ook een positieve invloed op mens, natuur en ons leefmilieu.

Meer weten over de openbare verlichting in jouw stad of gemeente? 
Ontdek het op onze webpagina’s over openbare verlichting.

Gerelateerde artikels